~BINGKISAN HATIKU~

"sekalipun cinta telah ku uraikan dan ku jelaskan panjang lebar, namun jika cintaku datangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
meskipun lidahku telah mampu menghuraikan, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang, sementara pena begitu terus saja menuliskan..
kata-kata pecah berkeping-keping, begitu sampai kepada cinta..
dalam menguraikan cinta, akal terbaring tidak berdaya, bagaikan keldai berbaring di dalam lumpur..
cinta sendiri yang mengubah CINTA"
~عندما يسبيح الحب~

Jumaat, 20 Februari 2009

~saidina bilal r.a. dan kecintaannya~

Alhamdulillah...Tanggal pada 12 Rabi'ul Awal Tahun Gajah mengikut pendapat yang masyhur, atau 9 Rabi'ul Awal Tahun Gajah bersamaan 20 April 571 Masihi berpandukan kepada pendapat yang rajih, lahirlah Nabi Muhammad bin Abdullah s.a.w ke dunia.

kelahiran Rasulullah saw merupakan kelahiran yang ditunggu-tunggu. Bahkan ketibaan nabi akhir zaman ini sangat dinantikan oleh kaum yahudi. Namun dek kerana taksubkan kepada entiti perkauman, nabi utusan terakhir penyempurna kepada agama ini ditolak mentah-mentah oleh mereka bila mana nasabnya bukan daripada keturunan Bani Israil.

Sekarang kita ditinggakan baginda saw lebih daripada 1400 tahun yang lalu, terasa sangat jauh sekali jaraknya, hinggakan segala ajaran Islam kembali menjadi asing dalam bentuk pengamalan yang sebenar. Dagang dan merempat di bumi sendiri.

Pernah menguasai dua pertiga dunia, kini Islam kembali kepada zaman fitnah. Namanya sahaja sudah dipalitkan dengan pelbagai tomahan hinggalah kepada penghinaan kepada jasad yang nabi saw yang mulia. Semuanya tidak lain dan tidak bukan hanya untuk menghilangkan nur Islam di bumi ALLAH ini.

Atas alasan kebebasan bersuara, baginda saw dihina lagi. Ulang cetak karikatur penghinaan kepada rasul saw oleh akhbar Denmark merupakan satu bukti. blog-blog menghina kekasih ALLAH ini juga wujud..Bahkan lambakan filem yang menghina agama ditonton tanpa perasaan oleh umat Islam sendiri.

Di manakan kita bila BAGINDA SAW dihina?
Di manakah kita bila BAGINDA SAW dicerca dan dimaki?
Di manakah kita bila BAGINDA SAW dilemparkan fitnah??

layakkah rasanya diri ini untuk menyatakan cinta kepadamu RASULULLAH...kerana dirimu insan mulia dan juga kekasih ALLAH..

sedikit kisah yang telah dijanjikan pada post yang lepas..tentang hebatnya kecintaan saidina Bilal b. Rabah r.a. terhadap baginda RASULULLAH SAW..semoga kita sama-sama dapat muhasabah diri masing-masing bagaimana dan dimana tahap kecintaan kita kepada Baginda...

Selepas kewafatan Rasulullah s.a.w, saidina Bilal r.a antara sahabat yang tidak mampu lagi bermukim di bumi Madinah. Segala-galanya di kiri dan kanannya mengingatkan kembali kepada nostalgia bersama nabi s.a.w. Lantas beliau membawa diri ke Badariaan (sebuah tempat berdekatan Syam) untuk mengurangkan kesedihan dan kedukaan hatinya.

Satu hari saidina Bilal r.a didatangi oleh BAGINDA S.A.W. dalam mimpi. BAGINDA S.A.W. berkata: “Mengapa kamu menyepi wahai Bilal? Tidakkah kamu teringin menziarahiku ketika ini?”.

Tersedar daripada tidur dengan dalam keadaan sedih dan takut, beliau dengan segera menuju ke Madinah dan terus mendatangi maqam nabi s.a.w. tempat bersemadinya jasad kekasih dan kecintaaannya..Kesedihan menyelubungi diri, kisah pahit manis, suka dan duka perjuangan bersama nabi S.A.W telah meletakkan cintanya kepada RASULULLAH s.a.w melebihi daripada segala-galanya. Kini semuanya tinggal kenangan dalam lipatan memori yang abadi.

Seusai melepaskan kerinduannya kepada BAGINDA S.A.W di persemadian tersebut, dia mencari-cari cucu kesayangan nabi S.A.W, Hasan dan Husin r.a. Mereka dipeluk dan dicium tanda cinta yang tidak berbelah bahagi. Pinta mereka kepada saidina Bilal r.a; “kami berharap sangat untuk mendengar kembali azanmu yang telah dikumandangkan kepada baginda RASULULLAH S.A.W di masjid ini.

oleh kerana tidak mahu menghampakan harapan tersebut, bumbung masjid tempat yang selalu dia berdiri melaungkan azan dipijaknya kembali. Azan pertama dalam sejarah Islam dari mulut bekas seorang hamba ini merupakan satu penghargaan Nabi S.A.W kepadanya.

berdiri tegak menghadap qiblat....Nafas ditarik sedalam mungkin menyembunyikan sebak di dada…azan dilaungkan dengan penuh syahdu. Bila kalimah ‘Allahu Akbar! Allahu Akbar!’ dialunkan, bergegarlah seisi Madinah.

‘Asyahadu an la ilaha illa Allah’, jiwa penghuni Madinah makin bergetar. Suara yang pernah didengari pada waktu dan ketika BAGINDA S.A.W masih hidup kembali memenuhi serata ceruk dan pelusuk Madinah.

Takkala laungan ‘Ashadu an na Muhammadan Rasulullah’ kedengaran, keluarlah para wanita daripada rumah-rumah mereka seraya berkata ; ‘Adakah RASULULLAH S.A.W telah dibangkitkan semula?’.

Seisi Madinah diselubungi hiba, azan saidina Bilal r.a mengingatkan kembali kepada nostalgia manis bersama BAGINDA S.A.W.. Tidaklah dilihat satu hari pun yang paling banyak manusia menangis di Madinah selepas kewafatan Nabi S.A.W melainkan hari tersebut, dek kerana rindu yang menggunung kepada BAGINDA S.A.W..

Inilah tanda cinta para sahabat kepada RASULULLAH S.A.W yang sukar untuk kita temui dan rasai sekarang.inilah azan pertama dari mulut saidina Bilal r.a selepas kewafatan nabi MUHAMMAD S.A.W dan azan ke-2 di bumi jordan yang telah sya ceritakan di siri ke-2 musafir ilmu...

Pesan Imam Hassan al-Banna:

“Duhai manusia, datanglah kepada kami. Sesiapa yang tidak boleh menziarahi RASULULLAH S.A.W datanglah kepada kami. Kami adalah pengemis di pintu RASULULLAH S.A.W Sesiapa yang tidak pernah mendengar kisah hidup RASULULLAH S.A.W patut sekali datang mendengarnya daripada kami.”

‘BAGINDA RASULULLAH S.A.W hidup di dalam hati kami dan baginda mendengar segala-galanya. RASULULLAH S.A.W hidup di dalam hati-hati yang mempertahankan Islam dan juga di dalam hati yang penuh dengan kasih sayang serta iman yang datang daripada ajarannya.’

mampukah kita menjadi seperti mereka???tepuk dada tanyalah iman...semoga semangat dan kecintaan seperti ini akan wujud dan dididik dalam diri setiap individu muslim hari ini...alangkah indah hidup ini jika pemimpin tertingginya adalah RASULULLAH S.A.W..walau tidak pernah menatap wajahmu..kami amat-amat merinduimu YA RASULULLAH..

Muhasabahlah cinta kita kepada RASULULLAH...

0 ulasan:

*cinta sejati menyembuhkan bukan menyakitkan..
yang terpendam, hapuskanlah..jangan membarah, yang ditangisi, lupakanlah... jangan dikenang,
yang dikesali, maafkanlah.. jangan difikir lagi,
kunci bahagia RUMAH kita..
pendamlah keimanan & ingatan manis,
kenangilah tangisan syukur,
semoga cinta terus dalam REDHA ILLAHI*

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP