~BINGKISAN HATIKU~

"sekalipun cinta telah ku uraikan dan ku jelaskan panjang lebar, namun jika cintaku datangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
meskipun lidahku telah mampu menghuraikan, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang, sementara pena begitu terus saja menuliskan..
kata-kata pecah berkeping-keping, begitu sampai kepada cinta..
dalam menguraikan cinta, akal terbaring tidak berdaya, bagaikan keldai berbaring di dalam lumpur..
cinta sendiri yang mengubah CINTA"
~عندما يسبيح الحب~

Isnin, 16 November 2009

~mereka pergi lagi~

bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah..

mereka pergi lagi..insyaALLAH mereka akan pergi pada 9.30 pagi esok waktu jordan atau 3.30 petang waktu di malaysia..selamat bermusafir kembali sahabat-sahabatku..cemburu merajai hati melihat kalian "pergi" menjejakkan kaki sekali lagi menjadi tetamu istimewa di rumah-NYA..cemburu, sedih, geram, terkilan dan seribu satu perasaan bercampur-baur dengan kepergian kalian..

hati mana tidak sedih..hanya 1 hari=24 jam perjalanan menaiki bas dari Jordan ke Haramain berbanding beberapa jam di dalam flight dari Malaysia..1 perbezaan yang ketara bukan??? kos pula jangan dipertikaikan..lagi murah berbanding dari Malaysia..hanya JOD 400 = RM2000 sahaja untuk menunaikan haji..alangkah indahnya jika diberi kesempatan itu..

kerajaan Jordan tiada masalah untuk melepaskan kami "pergi"..tetapi, kerajaan Arab Saudi pula tidak mengizinkan wanita-wanita ke sana KECUALI adanya mahram..sedih bukan?? jarak sudah dekat, insyaALLAH..tambangnya pun sudah ada..tetapi tidak dibenarkan..YA ALLAH..sedih yang teramat sangat..apa-apa pun yang terjadi..pasakkanlah dalam hati bahawa pastinya terkandung berjuta-juta hikmah yang tidak terlihat sekarang..

semoga hati dan perasaan yang senantiasa merindui Haramain ini sentiasa mekar dan subur mewangi menghidupkan dan menceriakan diri..ya, mungkin bukan sekarang peluangku..mungkin satu hari nanti..mungkin bersama ayah bonda tersayang atau mungkin bersama suami tercinta nanti..mungkin tahun hadapan, atau mungkin sesudah bekerja nanti...dan segalanya mungkin bukan???

kepada sahabat-sahabatku..semoga segala urusan & amalan kalian dipermudahkan..doakan kami di sini juga ye..insyaALLAH..doa kami sentiasa mengiringi perjalanan & permusafiran kalian ke sana..semoga kalian selamat pergi dan selamat pulang ke pangkuan bumi IRBID semula.

lakukanlah sebanyak-banyak amalan sedaya yang mampu kerana kalian terSANGAT bertuah diberi peluang ketika usia masih muda, tenaga masih kuat & kos yang boleh dikatakan murah..cuba kalian lihat jemaah dari Malaysia..kebanyakan mereka adalah daripada golongan ayah, ibu, atuk & nenek kita..yang tidak segagah dan semuda kalian, tapi masih mampu berasak-asak dalam lautan manusia semata-mata mahu menjadi tetamu yang teristimewa dihadapan-NYA...mana mungkin peluh & keringat yang mereka telah usahakan dan kumpulkan selama bertahun-tahun ini akan disia-siakan begitu saja.

Oleh itu, sebagai pemuda-pemuda yang tersangat bertuah..kecapilah & rebutlah peluang keemasan ini..tinggalkanlah dahulu segala urusan duniawi ini buat sementara waktu, isikanlah dengan amalan-amalan yang akan membantu kalian di suatu ketika nanti..semoga kalian semua memperoleh haji yang mabrur..dan jangan lupa luangkan masa hubungi ayah bonda di tanah air sebelum permusafiran kalian bermula..sesungguhnya restu dan doa mereka antara yang terpenting buat kalian di saat ini..

~salam permusafiran buat tetamu-tetamu Haramain~


0 ulasan:

*cinta sejati menyembuhkan bukan menyakitkan..
yang terpendam, hapuskanlah..jangan membarah, yang ditangisi, lupakanlah... jangan dikenang,
yang dikesali, maafkanlah.. jangan difikir lagi,
kunci bahagia RUMAH kita..
pendamlah keimanan & ingatan manis,
kenangilah tangisan syukur,
semoga cinta terus dalam REDHA ILLAHI*

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP