~BINGKISAN HATIKU~

"sekalipun cinta telah ku uraikan dan ku jelaskan panjang lebar, namun jika cintaku datangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
meskipun lidahku telah mampu menghuraikan, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang, sementara pena begitu terus saja menuliskan..
kata-kata pecah berkeping-keping, begitu sampai kepada cinta..
dalam menguraikan cinta, akal terbaring tidak berdaya, bagaikan keldai berbaring di dalam lumpur..
cinta sendiri yang mengubah CINTA"
~عندما يسبيح الحب~

Isnin, 1 Ogos 2011

~5 bonus khas Ramadhan buatmu~

ALHAMDULILLAH.....hari ke-2 berpuasa bagi umat islam hari ini..melihat keletah anak-anak disekolah menjalani ibadah puasa membuatkan fikiran melayang mengimbau kenangan di zaman kecil dahulu...mesti bermacam ragam seperti mereka juga..post kali ini sya akan kongsikan 5 bonus khas Ramadhan yang diberi oleh ALLAH untuk hamba-NYA yang berpuasa..


dari ABU HURAIRAH R.A. meriwayatkan bahawa RASULULLAH S.A.W. bersabda yang bermaksud : " umatku diberikan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat yang terdahulu ketika Ramadhan iaitu:
1) bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada kasturi di sisi ALLAH.

2) para malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka.

3) ALLAH memperindahkan syurga-NYA setiap hari dan berfirman : " hampir-hampir hamba-hamba-KU yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu." (mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat)

4) syaitan-syaitan dibelenggu, tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan-bulan selain Ramadhan.

5) mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam (orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya). mengenai bonus kelima ini, ada sahabat yang bertanya kepada Baginda S.A.W..: " Ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam lailatulqadar?" Baginda menjawab: "bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya seusai menyelesaikan amalnya." (riwayat Ahmad)

maka dengan itu, marilah kita bersama-sama bergerak menjadi hamba terbaik untuk menggapai redha Ilahi...hendak seribu daya, kalau tidak mahu ciptlah beribu alasan untuk tidak melaksanakannya..semoga perkongsian ini membawa kebaikan kepada sya dan juga yang sudi membacanya..

sekian dulu untuk kali ini..insyaALLAH berjumpa lagi di lain perkongsian..semoga hidup kita terus dirahmati-NYA..

~dariku untuk mu~
surau Al-Farabi
SK TUN TEJA,
Rawang
(11.00 a.m)

0 ulasan:

*cinta sejati menyembuhkan bukan menyakitkan..
yang terpendam, hapuskanlah..jangan membarah, yang ditangisi, lupakanlah... jangan dikenang,
yang dikesali, maafkanlah.. jangan difikir lagi,
kunci bahagia RUMAH kita..
pendamlah keimanan & ingatan manis,
kenangilah tangisan syukur,
semoga cinta terus dalam REDHA ILLAHI*

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP